5/4, 3e Meetup020: Formatief toetsen

Op woensdag 5 april organiseren we onze 3e Meetup. In edities 1 en 2 ging het over inspirerende onderwijsvernieuwing en overgangen in het onderwijs. Dit keer is het onderwerp Formatief toetsen. Het is een actueel thema in het onderwijs. In december kwam het boek Toetsrevolutie uit, dat onder leraren een bestseller werd. De Facebookgroep Actief leren zonder cijfers behaalde op 11 maart de mijlpaal van 3000 leden. Kortom, onder onze volgers/bezoekers stond dit onderwerp hoog op de wish list, dus vandaar dat we onze 3e Meetup aan dit thema wijden.

Meetup020 is er voor leraren en schoolleiders uit Amsterdam en omstreken. Ons motto is verbinden, delen en van en met elkaar leren. We richten ons op po, vo, mbo tot hbo. In het geval van formatief toetsen kunnen we ons voorstellen dat sommige leraren daar al heel veel ervaring in hebben opgebouwd, maar dat anderen die term misschien alleen nog maar hebben langs horen komen en eigenlijk graag willen weten wat dat nu concreet inhoudt en hoe je er mee aan de slag kunt gaan. Wat voor jou ook van toepassing is, je bent van harte welkom!

Fifi Schwarz, een van de leden van het Meetup020-team, licht in haar blogpost “Meetups, do it yourself” toe wat onze ervaringen zijn van de eerste twee edities en waarom we deze keer voor een iets andere opzet van de avond kiezen. Wat we op deze avond nog meer dan vorige keren willen stimuleren, is dat alle aanwezigen de gelegenheid krijgen en nemen om met elkaar in gesprek te gaan en ervaringen delen. We zouden het heel mooi vinden als iedereen met concrete ideeën en voorbeelden naar huis gaat en daarmee op school mee verder aan de slag kan. Daarvoor is het belangrijk dat je zelf ook eigen materiaal meeneemt naar de Meetup. Dus kom niet alleen iets halen, maar kom ook iets brengen. In het kader van deze avond kun je dus denken aan rapporten, feedbackformulieren, portfolio’s of andere materialen die blijk geven van hoe jij op jouw school werk maakt van (formatief) toetsen. Zorg voor meerdere kopieën, zodat je ook wat kunt weggeven aan geïnteresseerden.

Tijdens het eerste half uur van de avond, wanneer iedereen arriveert, kun je als je dat wilt jouw materiaal tentoonspreiden op tafels in de centrale ruimte waar we plenair bijeenkomen. Als je hiervan gebruik wilt maken, ben je al iets eerder welkom (vanaf 18:00).

Iets later op de avond houden we een carrousel-sessie: iedereen verspreidt zich over de drie lokalen die we tot onze beschikking hebben in de school waar we te gast zijn. Je kunt je eigen materiaal dan voorleggen aan de andere aanwezigen. Het idee is dat iedereen rond kan lopen en met elkaar in gesprek kan gaan. Vind je een gesprek interessant, dan blijf je daar de hele tijd zitten. Wil je weer verder naar anderen – voel je vrij en ga gewoon. Dus… heb je altijd al willen weten hoe je met formatief toetsen aan de slag kunt gaan, dan kun je met anderen praten over hoe ze dat hebben gedaan. Als je iets moois hebt verzonnen, kun je het met andere delen. Ben je al ervaren en wil je nóg verder groeien, dan kun je met andere specialisten plannen broeden.

We hebben dus geen regie over hoe dit deel van het programma uitpakt: het is geheel aan jullie!

Wel hebben we een spreker die een inleidende presentatie zal geven over formatief toetsen: Jasper Rijpma. Jasper is lid van het Meetup020-team, was in 2014 leraar van het jaar, is nu als één van de 50 beste leraren van de wereld genomineerd voor de Global Teacher Prize 2017 en werkte mee aan het boek Toetsrevolutie.

Programma

  • 18:30 Inloop en mini-markt waarin deelnemers meegenomen materiaal kunnen tonen
  • 19:00 Welkomstwoord
  • 19:10 Keynote presentatie door Jasper Rijpma
  • 19:30 Carrousel-sessie: iedereen bespreekt met elkaar hoe ze formatief toetsen in de praktijk brengen
  • 20:30 Plenaire terugkoppeling: wat ga je morgen op jouw school (anders) doen?
  • 20:45 Borrel
  • 21:30 Einde

Waardebepaling achteraf / pay as you like

Het Meetup020-team organiseert al onze activiteiten geheel belangeloos en vrijwillig. Niet alleen besteden we daarvoor de nodige uurtjes aan voorbereiding. De afgelopen twee edities hebben we uit eigen zak ook de drankjes en borrelhapjes verzorgd. Tijdens Meetup #3 willen we dat ook weer doen, zelfs nog iets meer, omdat we het borrelen aan het eind nu in het gebouw willen doen. Om die kosten te dekken, zullen we dit keer alle deelnemers vragen om zelf een financiële bijdrage te geven. Hoeveel je wilt betalen, is geheel aan jou. Dat mag je laten afhangen van hoeveel je de avond waard vond.

Locatie

Deze avond zijn we uitgenodigd door Spring High, een innovatieve school die dit jaar is geopend, waar leerlingen van 10 tot 14 jaar thematisch projectonderwijs krijgen. Het adres van de school is Herman Poortstraat 17, 1064 BR Amsterdam. De school is goed bereikbaar met het OV (metrohalte Jan van Galenstraat, met tram 13 of stadsbus 21). Parkeren kan in de straat, met een blauwe kaart. De locatie is ook voor mindervaliden goed toegankelijk.

Spring High - Google MapsHerman Poortstraat 17 v2

Aanmelden

We willen met de Meetups kennisuitwisseling en samenwerking tussen leraren en schoolleiders in Amsterdam stimuleren. Iedereen die goed onderwijs in Amsterdam een warm hart toedraagt, is welkom. In verband met de beperkte capaciteit en onze eerdere ervaringen geven we voorrang aan aanmeldingen van leraren en schoolleiders. Kom je ook? Meld je dan even aan via bit.ly/Meetup020-3. Kun je er niet bij zijn, maar wil je wel op de hoogte blijven? Dan kun je dat ook in het aanmeldingsformulier aangeven.

Help mee met promotie

De kracht van Meetup020 is dat we allemaal zelf ook meedoen met het opbouwen van een netwerk. Dus wijs vrienden en collega’s op deze avond. Praat erover, stuur de link naar deze pagina door, heb het erover op social media. Gebruik op Twitter @Meetup020 en/of #Meetup020.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s