Lesgeven in de grootste (en mooiste) stad van het land… wat komt daarbij kijken?

Kaartamsterdam

Op woensdag 7 juni ben je welkom op Meetup020 #4 om je te laten inspireren door collega’s uit alle lagen van het Amsterdamse onderwijs, van po tot hbo.

Mokum is thuis voor maar liefst 180 nationaliteiten, waarmee het een van de meest diverse steden van Europa is. De verwachting is dat binnen 10 jaar de helft van de Amsterdammers een migratieachtergrond heeft. Veel van hen komen uit Turkije, Marokko en Suriname, maar de stad herbergt ook veel westerse expats. Gezien de afgelopen verkiezingen, met zo’n 40% van de stemmen voor GroenLinks en D66, blijken Amsterdammers ook meer kosmopolitisch dan de rest van het land.

Je zou kunnen zeggen dat Amsterdam met zoveel diversiteit voor grote uitdagingen staat, maar je kunt het ook omdraaien: met al die wereldburgers zijn er ook enorm veel mogelijkheden. Om de stad van de toekomst op te bouwen, is uiteraard ook goed onderwijs voor al die Amsterdammertjes nodig, maar wat komt daarbij kijken? Helaas leert de praktijk ook dat veel (beginnende) leraren zich niet goed genoeg voorbereid voelen om te kunnen werken in een grootstedelijke context.

Kortom, tijd om met elkaar kennis te delen over de verschillende aspecten van burgerschap. Vragen die tijdens de avond de revue passeren, zijn bijvoorbeeld de volgende. Wat is er bijzonder van de Amsterdamse samenleving? Wat doe je als “de wereld je klas in komt”, bijvoorbeeld na indrukwekkende maatschappelijke gebeurtenissen? Hoe leer je kinderen omgaan met vrijheid van meningsuiting, feiten en nepnieuws? Welke bijdrage kan cultuureducatie spelen in de vorming van kinderen? Als jij zelf concrete voorbeelden hebt van lessen waarin je inspeelt op burgerschap, kom ze dan delen met je collega’s!

Is burgerschap alleen iets voor leraren maatschappijleer? Nee, Fifi Schwarz schrijft in haar blogpost Burgerschap, een opdracht voor alle vakken dat eigenlijk elke leraar redenen heeft om ermee aan de slag te gaan in de eigen lessen. Kortom, op wat voor school je ook werkt en in welk vak je ook lesgeeft: kom naar de Meetup!

We beginnen de avond met een inleiding door Hessel Nieuwelink, lerarenopleider en onderzoeker aan de HvA, die een handreiking zal bieden hoe je het thema burgerschap in jouw les kunt opnemen.

We hebben een aantal ervaringsdeskundige leraren uitgenodigd om tijdens parallelsessies te komen vertellen over onderwerpen als:

 • Amsterdammerschap en superdiversiteit
 • Wereldburgerschap
 • Nieuwswijs burgerschap
 • Cultuur en burgerschap

Wil je meer weten over wat Fifi Schwarz bedoelt met nieuwswijs burgerschap, lees dan ook nog deze blogpost van haar: Burgerschap en het vak Nederlands: kiezen voor nieuwswijsheid.

Aan de hand van de handreiking van Hessel Nieuwelink zal er in elk van de deelsessies gewerkt worden aan het ontwerpen van een les die je zelf kunt gaan geven.

Daarnaast nemen we ook ruim de tijd om interactief en informeel met elkaar van gedachten te wisselen, tijdens de parallelsessies maar ook vooraf tijdens de inloop en aan het eind tijdens de borrel.

Programma

 • 18:30 samen wat eten voor de vroege vogels (soep en brood staan klaar)
 • 19:00 inloop (ook nog met soep en brood)
 • 19:30 welkomstwoord en presentatie Hessel Nieuwelink
 • 19:45 kennisdelen en lesontwerpen in parallelsessies
 • 20:45 borrel

Kom ook!

Meld je aan via bit.ly/Meetup020-4. Kun je er niet bij zijn, geef dan via het aanmeldingsformulier aan wat daarvoor de reden is. Dan houden we je op de hoogte van onze volgende activiteiten.

Locatie

We zijn deze keer te gast bij MBO College West. Het adres is Laan van Spartaan 2. Makkelijk te bereiken met de metro (Jan van Galenstraat) en tram 13 stopt om de hoek. Als je met de auto komt: het gebouw ligt pal langs de A10 en er is genoeg parkeerplek rondom het gebouw.

MBO College West

Google maps MBO College West

Help mee met promotie: IRL en via social media

De kracht van Meetup020 is dat we allemaal zelf ook meedoen met het opbouwen van een netwerk. Dus wijs vrienden en collega’s op deze avond. Praat erover, stuur de link naar deze pagina door, heb het erover op social media. Gebruik op Twitter @Meetup020 en/of #Meetup020. En vergeet niet onze nieuwe Facebookpagina te liken. Nog beter: wordt lid van onze Facebookgroep!

#3 overzicht

Waardebepaling achteraf / pay as you like

Het Meetup020-team organiseert al onze activiteiten geheel belangeloos en vrijwillig. Niet alleen besteden we daarvoor de nodige uurtjes aan voorbereiding. Uit eigen zak verzorgen we ook de drankjes en borrelhapjes. Om die kosten te dekken, vragen we de deelnemers om een financiële bijdrage. Hoeveel je wilt betalen, is geheel aan jou. Dat mag je laten afhangen van hoeveel je de avond waard vond.

Advertenties

4 gedachten over “Lesgeven in de grootste (en mooiste) stad van het land… wat komt daarbij kijken?

 1. Door de eeuwen hebben veel Amsterdammers een migratie achtergrond gehad.
  Toch is het ook goed om stil te staan bij het Amsterdamse van de huidige en toekomstige jeugd.
  Te vaak worden de kinderen aangesproken op iets van ver weg waar zij geen deel (meer) van zijn. Dit stigma blokkeert veel van deze jongeren.

  Ik kies voor een positieve en optimistische aanpak.

  Vriendelijke groet,

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s